Omgaan met Narcisme

Heb je het gevoel dat je in een relatie zit met een narcist en herken jij jouw partner in onderstaande punten? Dan kan ik je helpen. Helaas heb ik er zelf een relatie van meer dan 25 jaar opzitten met een narcist. Mijn eigenwaarde, mijn zelfrespect , mijn zelfvertrouwen. Al mijn grenzen werden overschreden. Ik raakte mezelf volledig kwijt. Ik heb het mijn missie gemaakt om mensen die in een soortgelijke situatie zitten, te helpen hieruit te komen.

Hoe je een narcist herkent

Allereerst is het belangrijk om een narcist te herkennen, zodat we zeker weten dat je echt in een relatie met een narcist zit, of op een andere manier veel in contact bent met een narcistisch persoon.

Een narcist herken je aan onderstaande punten:

 1. Zijn charismatisch bij de eerste kennismaking. Ze stralen zelfvertrouwen en bekwaamheid uit, zijn warm, charmant en geïnteresseerd (ten minste, dat denk je). Ze geven je het gevoel dat je speciaal bent, zijn geestig en hebben een vlotte babbel.
 2. Scoren goed bij de andere sekse: ze zijn op hun gemak, ongeremd, extravert en losjes. Ze zijn aantrekkelijk – mede doordat ze meer aandacht aan hun uiterlijk besteden dan gemiddeld. Ze worden vaak gezien als aantrekkelijk voor een relatie (want: sexy) en minder voor een vriendschap.
 3. Hebben relatief veel seksuele partners gehad en beginnen makkelijk nieuwe relaties. Tijdens een relatie kijken ze vaak al om zich heen of ze een leuker iemand ontdekken en door die geringe betrokkenheid zijn ze ook vaker ontrouw.
 4. Zijn betrekkelijk ongevoelig voor het ‘knuffelhormoon’ oxytocine waardoor ze niet goed in staat zijn tot binding en intimiteit.
 5. ·         Vermoedelijk hebben ze ook weinig spiegelneuronen, waardoor ze niet goed in staat zijn tot empathie.
 6. Zijn overtuigd van hun eigen superioriteit.
 7. Ze geven anderen weinig waardering. En als de ander ergens goed in is, gaan ze de strijd aan. Ze willen altijd béter zijn.
 8. Hebben imago-doelen (wat vindt de ander van mij?) in plaats van compassie-doelen (hoe maak ik het leuk voor de ander?)
 9. Haken af wanneer iemand iets emotioneels meemaakt.
 10. Zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder zich daarbij af te vragen wat de ander eigenlijk wil.
 11.  Zijn uit op hun eigen voordeel en denken ook recht te hebben op bepaalde privileges vanwege hun vermeende bijzondere kwaliteiten. Ondertussen laten ze anderen geloven in hun goede bedoelingen. Ze hebben een talent om overal een draai aan te geven waardoor de ánder onredelijk of dom lijkt.
 12. Geven anderen de schuld en wijzen op hun gebreken terwijl ze zichzelf zien als een slachtoffer: het ligt altijd aan de ander, de narcist doet nóóit iets verkeerd.
 13. Zien liefde als een spel (game-playing love): ze spelen met de gevoelens van de ander, bijvoorbeeld door ze aan te trekken en af te stoten of door ze in het ongewisse te laten.
 14.  Hebben behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning; ze zijn vaak succesvol in hun werk door zelfvertrouwen, flair en sociale dominantie. Ze hebben minder behoefte aan sympathie, genegenheid of verbondenheid.
 15. Hebben behoefte aan macht en controle en zijn mede daardoor snel jaloers.
 16. Zien hun partner als ‘aanhang’ die hun eigen status en bijzonderheid onderstreept (denk maar aan de zogenaamde ‘trophy wife’).
 17. Liegen, draaien en komen hun beloftes niet na.
 18. Isoleren hun partner van vrienden en familie en ze spelen mensen tegen elkaar uit.
 19. Kunnen extreem boos worden als ze kritiek krijgen of onvoldoende erkenning. Dat mondt uit in narcissistic rage: vijandig en boos gedrag waarin je bijvoorbeeld wordt doodgezwegen.
 20. Door die narcistische krenking zijn ze ook vaak in conflict met anderen.
 21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie.

Herken jij deze kenmerken bij je partner? Dan zit je waarschijnlijk in een relatie met een narcist. Helaas is de kans op verandering minimaal. Uiteraard help ik je graag verder om te bekijken of verandering of eventuele aanpassingen mogelijk zijn, of dat het misschien beter is om een andere oplossing te zoeken.

Ik ben er voor je

Ik bied een luisterend oor en adviezen gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Zelf heb ik 25 jaar lang ene relatie met een narcist gehad. Dit heeft me gebroken; mijn eigenwaarde, mijn zelfrespect , mijn zelfvertrouwen, al mijn grenzen werden overschreden. Dit wil ik voor jou voorkomen. Mocht het toch al zover gekomen zijn; dan wil ik je helpen hier zo snel mogelijk uit te komen.

Hoe kan ik je helpen?

Het belangrijkste is het bieden van een luisterend oor. Ik luister naar jouw verhaal en haak in op specifieke punten. Ik help je om in de spiegel te kijken en  weer te voelen. Samen zorgen we ervoor dat jij jezelf terug gaat vinden en dat je je leven weer gaat leiden volgens jouw regels.

Gratis intakegesprek

Ik maak graag eerst kennis met je. Neem contact met me op voor het maken van een vrijblijvend consult. Hierin is ruimte voor het beantwoorden van je vragen, en natuurlijk ben je daarna altijd welkom voor een vervolgconsult, zodat we echt stappen kunnen maken. Geloof in jezelf en bel op werkdagen tussen 08.00-09.00 of tussen 19.00-20.00 naar 06 – 29 32 80 82 of stuur me een bericht voor het maken van een belafspraak!